Categories
Pertanian

Kisah Kejayaan Datuk Yap Yun Fook – Ikon Pertanian Malaysia

Kepakaran beliau (Yap) bukan di bilik darjah tetapi pengalaman di ladang, beliau mengetahui selok-belok dalam industri ini.

Berasal dari Kampung Agudon Keningau, beliau bermula dengan 2 ekor lembu sahaja, selepas 37 tahun beliau mempunyai 5000 lembu, menghasilkan 4 juta liter susu setiap tahun, pembekal susu segar terbesar di Malaysia.

Yap menghasilkan ladang mesra alam, tidak ada satu pun pembaziran kerana kesemua buangan digunakan semula untuk kegunaan pembangunan sumber yang lain.

Beliau berjaya membangunkan pelbagai industri dalam tempoh 37 tahun meliputi pertanian, penternakan dan perikanan, kesemuanya berjaya.

Antara produk/aset beliau ialah ternakan lembu, ternakan ikan talapia, ladang nenas (Keningau Diamond), ladang dan nursery durian.

Selain itu beliau juga menanam padi dan hasilkan beras (Desa Rice), kilang kelapa sawit dan nursery, burung walit, zoo buaya, kilang papan, kilang simen dan banyak lagi.

Yap merupakan penerima Malaysian Livestock Industri Award 2018, Panel Bengkel Hala Tuju Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Professor Adjung Univeriti Malaysia Sabah (UMS) dan Anggota Majlis Penasihat Pertanian Malaysia, Ikon Pertanian Tersohor Malaysia 2019.

Usaha yang beliau lakukan secara khusus dan terperinci belum ada dimana-mana di Malaysia, ia hanya satu-satunya di Keningau sekaligus memartabatkan Malaysia dimata dunia.

Pendekatan yang diperkenalkan oleh Yap sepatutnya dikembangkan sebagai amalan ladang bersepadu terbaik di Malaysia.

Penulis yang juga berasal dari Sabah (Kota belud) menjadikan beliau sebagai sifu dalam bidang pertanian kerana pengalaman beliau amat berharga untuk generasi muda.

Semoga informasi ini dapat menyuntik ramai lagi generasi muda berkecimpung dalam dunia pertanian, perikanan dan penternakan kerana ia adalah perusahan yang menguntungkan – Sifudurian

Penulis: Donny Ien – Don Nursery Kota Belud

One reply on “Kisah Kejayaan Datuk Yap Yun Fook – Ikon Pertanian Malaysia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *